Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum’da oteller temmuz ortası itibariyle indirime gitti.
“PAHALIYA SATAMADIKLARI İÇİN İNİDİRİME GİTTİLER”
İç pazarda yüzde 20’den fazla daralma olduğunu söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, “Özellikle temmuzun ikinci yarısından başlayarak, ağustosun ilk iki haftası dahil yüzde 50’lere yakın indirim yapan otellerimiz var. Pahalı satamadıkları için indirime gidildi.” dedi.
Sabit maliyetler, elektrik, personel ve otel kiraları, sabit diğer yiyecek-içecek ve temizlik maliyetleri değişken olduğu için otelcilerin en azından odalar boş kalmasın düşüncesiyle indirime gittiğini belirten Demir, “Para kazandıkları bir sezon değil ama en azından personellerini tutabilecekleri bir sezon olacak.” dedi.
“YÜZDE 20 DARALMA VAR”
Geçen senelerde Bodrum’da temmuz-ağustos aylarında yüzde 60’lara yakın otel doluluk oranını iç pazarın oluşturduğunu söyleyen Demir, “Bu dönem oluşturmadığını görüyoruz. Bu yüzden otellerde boşluk var, günübirlik kiralamalar Bodrum’da arttı. Ekonomik durum da belli o nedenle Bodrum’da iç pazarda yüzde 20’nin üzerinde bir daralma var.” ifadelerini kullandı.
“YARIMADANIN HER YERİ PAHALI DEĞİL”
Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bodrum, 11 bölgeden oluşan bir yarımada ve yarımadanın her yeri pahalı değil. Magazinden dolayı herkes Yalıkavak ve Türkbükü’nü biliyor. Gümbet, Akyarlar, Yalıçiftlik buralar yiyecek-içecek açısından uygun. Bodrum merkezde şu anda 1500-2 bin liraya oda ücreti var. İç pazarda sezon uzamaz çünkü 9 Eylül’de okullar açılacak. İç pazarımız Eylül 15 deyince bitiyor ama fiyat indirimleri Avrupa pazarında devam ederse eylül ayının temmuzdan daha iyi olacağını umut ediyorum. Avrupalı bir aile tatiline 2 bin 200 euro para harcıyor bunun içine uçak bileti ve konaklama dahil. 80 euro bandında 120 euro aralığında 5 yıldızlı otelde, her şey dahil fiyat verebiliyorsanız Avrupalı oraya tatile gidiyor. Şu an da bu fiyatı Portekiz, İspanya, Tunus, Mısır ve Yunanistan veriyor ve bunlar bizim rakiplerimiz.”
“TEKNE TURLARINDA DOLULUK YÜZDE 100’E ÇIKTI”
Günübirlik tekne turlarında talebin yüzde 100’e ulaştığını söyleyen Kumbahçe Tekneciler Kooperatif Başkanı Vahap Özkan, “Bodrum’da bir algı yapıldı. ‘Lahmacun bin lira, 2 bin lira. Çok pahalı’ dediler. İnsanlar artık bunlardan sıkıldı. Bodrum’da günlük tekne turu 600 lira, ortalama 6-7 saat tur yapıyoruz ve yemeğimizi veriyoruz. Her koyda 1 saat yüzüyorsunuz ve sadece 600 lira. Bana göre Türkiye’nin en ucuz yeri Bodrum. Haziranda Avrupa Kupası maçlarından dolayı Avrupa pazarında bir azalma vardı. Şu anda gelmeye başladılar ve doluluk oranımız son 1 haftada yüzde 100’e çıktı. Yerli turist Bodrum’u seviyor ve geliyor. Televizyonda sürekli algı yaparak, Bodrum’u kötüleyerek bir yere varamazsınız. Gerçekten suiistimal eden esnafımız var. Bodrum boş gibi gösteriyorlar, Bodrum dolu.” dedi.
“YALAN YANLIŞ HABERLER BİZİ ETKİLİYOR”
Kumbahçe sahilinde 25 yıldır restoran işletmeciliği yapan Ali Akgünel ise “Fiyatlarımız belli, müşterilerimiz geldiğinde direkt fiyatlara bakabilir. Şehir merkezinde lahmacun 100 lira bizde 150 lira. Sahil kenarındasın, Türkbükü’nde sosyete olduğu için bu fiyat bin lira. İnsanlar geliyor fiyatlara bakıyor, iş yok. Fiyatlar yüksek, ona göre fiyat yazıyoruz. Yalan yanlış haberler bizi etkiliyor. Bodrum’da her bütçeye uygun tatil var. Kalamar-karides bizde 500 lira, bir balık 400 lira. Bu çok mu? Böyle giderse buraya kimse gelmez, Bodrum’u bitirdiler. Bodrum en güzel yerlerden biri.” ifadelerini kullandı.
Restoran işletmecisi Feyzullah Çicek de “Yerli turist bayramda Bodrum’u 10 gün hareketlendirdi. Şu anda bomboş, insanlar Yunan adalarına gidiyor. Kasaptan eti pahalı alınca kaç paraya satacağız? 20 personel var, kira var, enerji maliyetleri var. Fiyatlarda indirim yapamayız. Şu an kurtardığı fiyatlar böyle. Fiyatlar zaten dip fiyat. Bir müşteri levrek, çipura yanına salatasını yiyorsa 250-300 lira arasında bir para ödüyor.” dedi.
TÜRSAB BAŞKANI DA KONUYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, iç turizmde artan maliyetlerden dolayı Türk turistlerin daha çok yurt dışı turizmini tercih etmesi ve bazı kesimlerin Yunan adalarında uygulanan kapıda vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik taleplerini değerlendirdi.
Seyahat acenteleri olarak kapıda vize uygulamasının sonlandırılması yönünde bir taleplerinin bulunmadığının altını çizen Bağlıkaya “Tam aksine seyahat etmeyi ve tatile çıkması en temel insan hakları arasında görüyoruz. Bu sebeple uzun yıllardan beri erken rezervasyon kampanyaları üzerine ciddi adımlar attık. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşulların da etkisiyle vatandaşlarımızın tatile erişimi zorlaşırken, kapıda vizenin kaldırılması şeklindeki taleplerle bu zorluğu daha da artırmanın yanlış olacağını düşünüyoruz” dedi.
SEYAHATLERİ ENGELLEMEK ÇÖZÜM DEĞİL
Vatandaşın kendi ülkesinde tatil imkânı bulamayıp, yurt dışında tatil yapmayı tercih ettiği durumda, bir turizm başarısından söz edilemeyeceğini kaydeden Bağlıkaya “Turizmde kötü bir gidişat varsa bunun çözümü, rakiplerimize yapılan seyahatleri engellemek değil, turist memnuniyetsizliğinin nereden kaynaklandığını bulmaktan geçiyor. Sorunu doğru bir şekilde teşhis etmez ve gerekli adımları atmazsak turizmdeki sıkıntılar sadece iç pazarla sınırlı kalmayacak, ülkemize gelen ziyaretçi sayısını da olumsuz etkileyerek çok daha fazla büyüyecektir. Uluslararası düzeyde çok keskin bir rekabet var. Turizm tanıtım ve pazarlaması için sektörden toplanan büyük bütçelerin heba edilmemesi ve sektörün faydasına kullanılması çok büyük önem arz ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024