HABER 7 – ÖZEL
Kısa video içeriklerinin oluşturulduğu, canlı yayın yapılabilen sosyal medya uygulaması TikTok, dünya genelinde tartışma konusu olmaya devam ediyor.
TikTok uygulaması hakkında sosyal medyada birçok defa uyarıda bulunan araştırmacı-yazar Said Ercan, #tiktokkapatılsın ve #tiktokyasaklansın etiketlerini ilk başlatanlar arasında yer aldığını dile getirerek Türkiye’de bir duyarlılık oluşturulması adına uzun yıllardır çalışmalar yaptıklarını belirtti. Türkiye’nin Tiktok’ta dünya üçüncüsü olduğundan ve şu anda 40 milyona yakın kullanıcısı olduğundan bahseden Said Ercan, “Görüyoruz ki TikTok dünyayı karıştırmaya devam ediyor. Hem ahlaki anlamda hem siyasal anlamda hem de bilgi, veri tabanı, veri kirliliği, verilerin korunması anlamında TikTok kural tanımıyor” ifadelerini kullandı.
ÇİN KENDİ ÜLKESİNİ KORUYOR
Çin menşeili uygulama olan TikTok hakkında açıklamalarda bulunan Said Ercan, “Öte yandan TikTok aslında kendi kendini ele veriyor. Ne demek bu kendi kendini ele veriyor? TikTok bir Çin uygulaması. Çin’de TikTok var fakat ismi TikTok değil… Aynı teknoloji, aynı yazılım, ismi Douyin. Bizim Türkiye’deki TikTok gibi şeyler paylaşmanız mümkün değil. Paylaşırsanız cezası var. Siz orada sadece bilim, kültür sanat ve eğitim paylaşabilirsiniz.” sözlerine yer verdi.
Türkiye’de kullanılan TikTok ile Çin’de kullanılan TikTok’un farklı biçimde olmasına dikkat çeken Said Ercan, “Çin kendi aile yapısını korurken benim ülkemde at koşturması kabul edilebilir değil.” dedi. Birçok ülkede bu uygulamanın engellendiğinden bahseden yazar Said Ercan, “Çok yakın bir zamanda TikTok’a çok ciddi yaptırımların Türkiye’de geleceğini düşünüyorum.” sözleriyle düşüncesini aktardı. Said Ercan, “Tiktok’un kapatılmasının, müdahale edilmesinin de meclis gündeminde olduğunu biliyorum.” açıklamasını yaptı.
Dünya genelinde özellikle TikTok’un konuşulmasının nedeni sorulduğunda Said Ercan, diğer sosyal medya platformlarının batı menşeili platformlar olduğunun altını çizerek batının kendince uyguladığı bir politika olduğunu belirtti. Çin’in kapalı bir toplum olduğu, diktatör yönetim ve kominist sistem ile yönetildiği söylenen konuşmada “Çin internet konusunda çok katı. Çin Tiktok’u ihraç ederek dünyada operasyonlar yapıyor. Özellikle ahlaki yozlaşma, toplumların dejenerasyonu, bilgi kirliliği gibi durumlarda çok ciddi bir operasyon yaptığını düşünüyorum.” sözleri kullanıldı.
MİLLİ GÜVENLİK İÇİN BİR TEHDİT
Bu uygulamanın kullanımıyla milli güvenlik sorununun da ortaya çıkabildiğini belirten Said Ercan, “Üniformanı göster diye etiket çıkıyor ve Türkiye’de 150 bin asker üniformasıyla çok kritik yerlerden fotoğraflar koyuyor. Bunların birçoğu da biliyorsunuz soruşturma geçirdi. Demek ki artık bir milli güvenli sorununa da dönüştü TikTok.” cümlelerini kullandı.
TikTok akımlarının sorgulanmadan uygulanması durumuna değinen Said Ercan, “TikTok aslında bizim değerlerimize saldırıyor. Sadece Türkiye değeri değil, dünyadaki evrensel değerlere saldırıyor” sözlerini kullandı. Eğitim kategorisinde bile teşhir videosuyla karşılaşıldığını ifade eden yazar, “Çin’in TikTok üzerinden yaptığı uygulamaları biliyoruz. Uygurlara ve doğu Türkistanlılara yaptığı uygulamaları da biliyoruz.” sözleriyle daha geniş çaplı bir konuya dikkat çekti.
HER ÜLKEDE FARKLI POLİTİKA
Amerika’da TikTok uygulamasıyla Filistin’de yaşananların görüldüğünü ve burada faydalı bir işe yaradığını kaydeden araştırmacı-yazar, aynı TikTok uygulamasının Türkiye’de insanları ırkçı, faşist yaptığını ve Türkiye’deki nefret söylemini artırdığını dile getirdi. TikTok’un her ülkede farklı bir politika uyguladığını düşünen Said Ercan, “Ülkemizde şu an uyguladığı politika hem siyasal anlamda hem ahlaki anlamda bir çöküşe işaret ediyor.” açıklamasında bulundu. Bu uygulamanın tehlikelerinden Çin’in kendi vatandaşlarını koruduğuna işaret eden Said Ercan, diğer ülkelerin kırmızı çizgilerine uyulmadığını kaydetti.
Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti tarafından Meta şirketine yaklaşık 300 milyona yakın bir ceza yazıldığından bahseden Said Ercan, “Eskiden bunları pek duyamazdık. Yeter ki ülkemize gelin küresel markalar derdik. Şimdi diyoruz ki ‘kardeşim bir dakika dur, sen benim vatandaşıma bunları yapamazsın.’ Bu manada şahsen TikTok’un çok yakın zamanda yasaklanacağını düşünüyorum.” dedi.
AHLAKİ YOZLAŞMA YAŞANIYOR
TikTok’ta kazanılan rozetlere odaklanıldığına değinen yazar, “Ailenin altına dinamit koyulmuş durumda çünkü aileler artık teşhiri kendileri yapıyorlar” sözleriyle durumun geldiği noktayı aktardı. Bu uygulamayla gelinen durumu “Ahlaki yozlaşma” kavramıyla tanımlayan Said Ercan, “Aile içerisindeki mahrem ilişkilerin, birbirine vakit ayırmaların TikTok üzerinden katledildiğini görüyoruz ve bağımlılığı da çok artırıyor. İnsanlar, sırf o salaklığa bakmak için saatler geçiriyor” cümlelerini kullandı.
İzlenmek için her şeyin yapıldığını söyleyen Said Ercan, etnik grupların TikTok’a çıkartılıp kavga ettirildiğinden bahsederek “Artık toplumsal dinamiklerimiz ve sinir uçlarımızla oynuyorlar. Bu durum sokağa da taşıyor.” sözlerini kullandı. Çok fazla bilgi kirliliği olduğunu hatırlatan Said Ercan, bilgi doğrulanana kadar belki milyonlarca insanın o içeriği gördüğünü aktardı.
TİKTOK NESLİ GELECEK VADETMİYOR
Dijital medya okuryazarlığının mecburi olması gerektiğini, neredeyse anaokulu döneminden itibaren başlatılabileceğini söyleyen Said Ercan, internete kayıt olma yaşının 13 olmasına rağmen Tiktok’ta 13 yaş altı birçok çocuğun olduğunu belirtti. Said Ercan, ‘aile, okul ve bakanlıklar’ üçgeni içerisinde bu işlerin çözülmesi ve kişilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasında, insanların artık gerçeklikten uzaklaşıp bir sanal gerçekliğe doğru gidildiğinden ve gerçek hayatın ıskalandığından bahseden yazar, “Kendi çocuğunun canını yakarak video çekenler, canlı yayında adam vuranlar… bu iş çok garip bir yere gidiyor.” ifadelerini kullandı. TikTok konusunda uyarı ve tespitlerde bulunan Said Ercan, “Bu yetişen nesil, tiktok nesli maalesef bize gelecek vadetmiyor.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024SPOR
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024