Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7.com Yazarı Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi’nin bu haftaki konuğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar oldu.
Bakan Bayraktar’ın açıklamalarından satır başları:
“HEDEFİMİZ ENERJİDE BAĞIMSIZLIK”
Türkiye Yüzyılı enerjide dışa bağımlılığımızı bitirdiğimiz bir yüzyıl olacak. 30 yıl içerisinde enerji ve madenler alanında bunu başaracağız.
Her gün 2 buçuk milyon aracın deposunu doldurabilecek akaryakıta ihtiyacımız oluyor. Enerjimizin yüzde 67’sini ithal ediyoruz. bu bağımlılığı bitirmeliyiz.
Rüzgar ve güneş enerjisinde dünyanın 11. sırasındayız. Büyük potansiyelimiz var. Önümüze 12 yıllık hedef koyduk. Her yıl 5 bin megavatlık kurulu güç koyacağız. Deniz üstü rüzgarlar yapacağız. Ege kıyıları ve Saroz kıyıları uygun. Hidrolik kaynakları da dahil ettiğimizde yenilebililir kaynaklarda yüzde 65’i yakalayacağız.
NÜKLEER ENERJİ İÇİN KRİTİK TARİH
Yenilenebilir enerjide sanayicimizin ilgisi büyük. Avrupa’da başlayacak karbon düzenlemesi var. Avrupa diyor ki bir ülkeden bardak alacaksam o ülkede karbon fiyatlaması yapılması gerekecek. Eğer bu olmamışsa bunun ücretini ödeyeceksin diyor. Bu yüzden sanayicilerimiz kendi enerjilerini rüzgardan karşılamak için seferber olmuş durumda. Biz de bu konuda yardımcı oluyoruz.
1 milyon haneye yetecek elektiriği güneşten ve rüzgardan karşılayacağız.
Rüzgar ve güneş enerjisinin yanında nükleer gibi, deniz gibi, petrol gibi alternatifleri de koymak zorundayız.
Nükleer de çevre dostu bir enerji kaynağıdır. 2028 yılına kadar 4 nükleer reaktörü de faaliyete geçirmek istiyoruz. Bu enerjinin yüzde 10’unu karşılayacak. Nükleer kuralların çok yoğun olduğu bir alan. Biz test süreçlerinin emniyetli şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Türkiye, tarihinde ilk kez nükleerden enerji üretmeye başlayacak.
ELEKTRİK ALTYAPISININ ÖNEMİ
Dünyada elektrik enerjisine dönüşüm başladı. Elektriğin olmadığı bir dünyada ne sanayiden, ne ticaretten bahsetmeniz mümkün değil. Yapay zeka konuşuluyor. Ama beraberinde konuşulan şey yapay zekanın ihtiyaç duyacağı enerji oluyor. Bunu çözümlememiz gerekiyor. Elektrik altyapımızın daha da geliştirilmesi gerekiyor. Bütün yapmaya çalıştığımız bu enerjiyi kesintisiz bir şekilde vatandaşlarımıza sunabilmek.
GABAR’DAKİ ÜRETİMDE SON DURUM NEDİR?
Gabar 2021 yılında yaptığımız bir keşif. Cumhuriyet tarihinde karadaki en büyük keşfimiz. Günlük 45 bin varili aştık. Gabar’daki mevcut 41 kuyuyu sene sonunda 95’e çıkaracağız. Günlük 100 bin varile ulaşmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar bunu başarmayı planlıyoruz.
Çok yoğun çalışma devam ediyor. Gabar geçmişte terörle anılan bir bölgeydi. Terörden temizlenince Gabar bizim için petrol arama alanına dönüştü. Dağlarda 300 km üzerinde yol yaptık. Bu mevsimde bile kar gördüğümüz yerler var. Gece gündüz 3 bin kişiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bölgenin insanlarını da istihdam ediyoruz. Şırnak ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor.
15 bin varil petrolü Diyarbakır’da, 20 bin varili Batman’da üretiyoruz. Sadece Gabar’da üretim gerçekleştirmiyoruz .Bu üretimler sadece Türkiye’de değil, Basra’da, Kuzey Irak’ta ve Azerbaycan’da da ortak olduğumuz projeler var. Libya, Somali, Cezayir ve Azerbaycan’da yeni projelerimiz de var.
KARADENİZ’DEKİ DOĞALGAZ
Kendi gemilerimizle bu sondajları yapmazsanız istediğiniz yere gemiyi götüremezsiniz. Kendi ekibinizle yaptığınız zaman daha az maliyetli oluyor. Cumhurbaşkanımız en büyük doğalgaz keşfini açıklamıştı. 2020’nin Mart’ında pandemi vardı. Yabancı bir gemiyi getirmek bu dönemde imkansız olurdu. 2016 yılında yapmış olduğumuz kendi gemilerimizle arama konusundaki stratejimiz bugün meyvelerini veriyor.
Birinci hedefimiz Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğalgaz üretimini artırmak. 2025 yılının ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe ulaşmak istiyoruz. Yeni keşifler ve yeni sondajlar için de planlamalar peşindeyiz.
ELEKTİRİĞE GELEN ZAM
Emtiadan kaynaklı fiyatların getirdiği bir baskı var. Döviz fiyatı da önemli, onun da etkisi var. Pandemiden bu yana vatandaşlarımıza destek programı hazırladık. Son zamdan önceki dönemde doğalgaz ve elektrikte devletin 584 milyar TL desteği oldu. Hala bu fiyat artışına rağmen elektrikte yüzde 60, doğalgazda yüzde 70 devlet desteği var. Temmuz ayı için zam söz konusu değil.
Doğalgaz fiyatları pandemi dönemindeki gibi anormal değil. Yaz sezonunda olmamızın da nedeni var. Enerji alanındaki faaliyetler ve grevler dünyada fiyatları etkiliyor. Birbiriyle iç içe geçmiş bir durum var.
Türkiye’nin hem madende hem de diğer alanlarında dışa bağımlılığını kaldırmak için sadece kendi kaynaklarının yetmesi gibi bir durum söz konusu olmayabilir. Bunun için yakın coğrafyadaki enerji talebimizi karşılayacak farklı alternatifleri destekleyecek görüşmeler yapıyoruz.
GÜNDEM
13 Eylül 2024SPOR
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024SPOR
13 Eylül 2024SPOR
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024